Yle uutisoi tänään, että työnantajat olisivat saamassa oikeuden tarkastaa työntekijöiden luottotiedot. Aiheeseen liittyvä lakiesitys on tällä hetkellä valmistelussa työ- ja elinkeinoministeriössä. Nykyiset lakipykälät antavat mahdollisuuden mm. pankkihenkilöiden luottotietojen tarkastukseen. Tuleva laki täsmentäisi ja laajentaisi tietojen tarkastamisen oikeutta.

Nykyisin työpaikkailmoituksissa kerrotaan, mitä koulutusta työ vaatii tai millaista ihmistä työnantaja hakee. Onko tulevaisuuden työpaikkailmoituksen lopussa sama teksti kuin vaikkapa vuokra-asuntoilmoituksissa "Tarkastamme hakijoiden luottotiedot"?

Mitä ihmisestä saa irti sillä perusteella, kuinka on hoitanut omat henkilökohtaiset raha-asiansa? Luottotiedoissa kun ei ole nähtävissä syytä, mikä maksuhäiriömerkintään on johtanut. Tiedän montakin tapausta, jossa sairastuminen ja sen myötä voimien puute on aiheuttanut tilanteita, jossa maksuhäiriömerkintä on syntynyt. Summankaan ei ole tarvinnut olla kovin suuri. Tämäkö kertoo ihmisestä jotain todella olennaista työntekijänä? Epäilen.

Viime aikojen tapahtumat ovat muutenkin mietityttäneet, onko yhteiskunnastamme tulossa yksi iso valvontakoneisto, joka tietää jokaisen liikkeemme ja jokaista askeltamme valvotaan tarkasti. Minulla ei ole ainakaan mitään mielenkiintoa tai halua kertoa omasta henkilökohtaisesta elämästäni juuri sen enempää kuin haluan tai minkä koen olennaiseksi. Jokaisella tulee olla oikeus yksityisyyteen ja sen suojaan. Ei yhteiskunta voi kahmia itselleen erioikeuksia tietää meistä kaikkea.